Fricamping

För oss är definitionen av en fricampingplats en plats där vi övernattar ute i det fria. Platsen ska inte vara särskilt anordnad för camping, ej eller vara en plats man betalar för. Sådana platser faller istället under kategorin ställplats. I Sverige har vi den fantastiska traditionen av allemannsrätt, som gör att vi kan röra oss fritt i skog och mark sålänge vi inte stör eller förstör. Viktigt att tänka på som husbilscampare är dock att allemansrätten inte omfattar campingfordon. Du får med andra ord inte ställa bilen hur som helst, såsom du kan göra med exempelvis ett tält eller ett vindskydd. Våra fordon och vart det är tillåtet för oss att ställa dem styrs istället av terrängkörningslagen, vilken inte är alls lika frikostig vad gäller fricamping.

Att hitta en fin plats att fricampa på är nästan en sport i sig tycker vi. Vanliga platser vi hittar och tycker om är exempelvis rastplatser belägna nära en sjö. Även badplatser brukar vara bra alternativ för fricamping, även om man här får vara extra noga med att kontrollera att det verkligen är tillåtet att ställa bilen där. Vi respekterar alltid skyltning när vi är ute, då vi inte vill bjuda in oss själva på ett område där vi inte är önskade. Det handlar lite om grundläggande respekt, och faktiskt att, som enligt allemansrätten inte störa. Vi är också alltid extra noga och försiktiga med omgivningen när vi fricampar, då vi tänker att om vi är noga med detta så är kanske andra husbilsåkare välkomna även efter oss.

Ett annat mycket bra tips där man kan hitta fina fricampingplatser är om man följer skyltar mot naturreservat. Väldigt ofta finns det en plan och ofta grusbelagd parkering, där man kan övernatta. Fördelen är också att det oftast finns väldigt fina promenadstråk i anslutning till dessa platser, vilket gör att man kan få till en vacker morgonpromenad innan man sätter sig i bilen och drar vidare till nästa äventyr.

Nedan delar vi med oss av några av de platser vi hittat att fricampa på. Husbilsåkare liknar nästan fiskare är emellanåt, och vill inte riktigt ”avslöja” sina bästa platser. Men vi delar gärna med oss, och tycker bara det är härligt om vi kan lyckas ge någon annan samma härliga upplevelse.

Våra 3 bästa tips för lyckad fricamping

 1.  Var extra försiktig med omgivningarna. Tänk på att försöka göra vad du kan för att många husbilsåkare och andra campare ska vara välkomna även i framtiden. Allemansrättens ”inte störa, och inte förstöra” är väldigt bra riktlinjer.
 2. Säkra de grundläggande förutsättningarna
  Innan du ger dig ut på fricamping rekommenderar vi att du gör en extra koll och kontrollerar att du har god tillgång på det du behöver för att få en härlig vistelse. Vi själva kontrollerar alltid enligt nedan:
  Vatten – ganska självförklarande
  Mat – Inget blir roligt utan mat, särskilt inte i vår familj.
  Gasol – särkskilt viktigt på vintern. Ingen vill ligga i en husbil utan värme i -5. Det är inte kul. Inte ens lite. Och det vet vi för att vi har light-provat genom att ena gasflaskan tog slut mitt i natten.
  El – på vår nuvarande husbil har vi solceller som täcker huvuddelen av behovet. Men vi rekommenderar, för den moderna familjen, att man även ser till att ha några back-up powerbanks att ta till i ”nödfall”.
 3. Läget ger upplevelsen och känslan av frihet
  En av de bästa sidorna med att åka husbil är just känslan av frihet. Eftersom vi redan har allting med oss, är vi relativt oberoende av yttre förutsättningar, och stannar där vi vill och känner för. Denna känslan blir kanske som allra mest påtaglig, när man avnjuter en kopp kaffe tidigt på morgonen där dimman sakta lättar över en liten göl i den småländska skogen där du är alldeles ensam.  Det är dessa upplevelser vi jagar när vi fricampar, och väldigt mycket handlar där om läget. Vi står allra helst på platser där det är ganska långt till huvudleder och trafik, gärna i närheten av vatten. Men vad som är ”rätt” läge för dig, kan såklart bara du avgöra.

%

Rastplats Vida Vättern

%

Ombergs Hjässa

Utsikt_Ombergs_Hjässa

Missa inga uppdateringar!

Följ vår facebooksida för att få notiser så fort en ny del av äventyret Husbilsbus finns att ta del av.

resebloggar.info Best Travel Blogs - OnToplist.com