Hälsningar från Frankrike

Vi är i Frankrike!  Det gick att köra hit med husbilen!

Fälten är enorma, vindkraften ganska många. Solen har skinit och gett oss otrolig värme uppåt 40 grader. Idag är det dock molningt, och eften bara en timmes körning från nattens övernattningsplats till kommade dagars camping, landade vi och har tagit oss en semesterdag från allt. Bara ligga på camping alltså, bada, sola, läsa bok, cykla runt….. Semester! Men, vi r strax utanför Paris och imorgon ska vi ääääntligen komma iväg! 🙂 

 

Jag (Linnéa) har skrivit en resedagbok och bara jag får till kopieringen så kommer den hit tänker jag mig.. 🙂 Vi får väl se när dock 😉 Det jag därremot kan säga är, att gasolen snart är slut och Frankrike är stängt på söndagar. Så nu vet ni det! 

/Linnéa

Dagens husbilstips: Gasolpåfyllning

Ett snabbtips från oss angående gasolpåfyllning. Gasolen är ju särskilt viktig för oss som även campar på vintern, då man såklart inte vill riskera att frysa. Stundtals kan det gå ganska bra mängder med gasol på vintern, och det är därför såklart av intresse att hitta billigaste möjliga sättet att fylla på.

Vårt överlägset bästa tips här är att använda sig av en gasolpåfyllare, det vill säga att inte byta flaskor utan att fylla på de man har. Fördelen med detta är att du dels endast betalar för den gas du faktiskt förbrukat, dels att de även har ett väsentligt lägre pris än aktörer där man byter flaskor.

Senaste påfyllningen gjorde vi hos Gasolkungen i Kalmar. Detta var i en klass för sig då de har sin anläggning på en rastplats precis utmed motorvägen. Vi fyllde en helt tom flaska samt 4 kg i en halvfull. Så drygt 15 kg gasol för 350 kronor. Det är extremt svårslaget med tanke på vad utbytesanläggningarna tar (typ Byggmax). Påfyllning och betalning på under 5 minuter och kanonservice. Imponerande!

Gasolkungen Kalmar

Gasolkungen finns även i Kristianstad, men den anläggningen har vi inte testat. Vanligtvis använder vi oss av Gasolfyllarna, eftersom de finns i vår närhet med anläggningar i Linköping, Norrköping, Örebro och Stockholm. Ett liknande koncept som har fungerat precis lika bra. Dessa brukar dock ligga mer ut på ett industriområde eller liknande, och därav inte riktigt lika smidigt som Gasolkungen, Dock fortfarande helt klart värt den lilla omvägen med tanke på pris och prismodell för gasolpåfyllning.

Vi vänder norrut igen

Vi vänder norrut igen

Efter att ha spenderat ytterligare en natt hemma hos Linnéas syster bestämde vi oss för att det var dags att röra på sig igen. Herregud, två nätter på samma ställe är ju nästan någon form av rekord ;). Skämt åsido valde vi att styra norrut igen, närmare bestämt mot Växjö. Vi bestämde oss för att ta in på camping, mest för att ungarna skulle få leka av sig litegrann, och landade därför på Evedals Camping

Att bo på camping mitt i vintern är ju även det lite speciellt, vilket man får räkna med när man väljer att åka husbil året runt som vi gör. Många campingar har ju inte öppet överehuvudtaget, och på de som har det får man justera sina förväntningar på service utefter säsong. Vi hade en bra vistelse på Evedals, och kommer att komma tillbaka under sommaren för att testa sommarutbudet. 

Evedals Camping Minigolf

Tyvärr var ju kanske inte lekparken på campingen riktigt vad vi hade hoppats på. Dagen som kom bjöd dessutom på generöst med minusgrader, varpå stå och frysa i en lekpark inte kändes superlockande. Vi bestämde oss därför att ta en chansning och bege oss till Leos Lekland i Växjö. Väldigt många lekland har haft stängt för spontanbesök på grund av pandemin. Leos har dock löst det bra genom att bara sälja ett visst antal biljetter, och då endast på förköp. För oss vuxna inga som helst problem att hålla avstånd, och två ungar med lycka som spritter i kroppen. Dessutom inte helt fel att få röra lite på sig efter många timmar i bilen.

Leklandet i Växjö kändes väl omhändertaget och välskött. Kanske kan man tycka att Leos vid det här laget kunde ha uppdaterat sina koncept lite vid det här laget, då det känns som att de sett mer eller mindre likadana ut sedan de öppnade. Å andra sidan så bryr ju sig inte ungarna ett skit om det, utan har lika kul ändå. Så varför ändra på ett vinnande koncept egentligen.

Ruschkana Leos Lekland

När vi drog vidare ställde vi färden mot Värnamo egentligen av den enkla anledningen att vi ville besöka Boligheter i Värnamo. Denna superfina inredningsbutik har en av våra närmsta vänner Jenny öppnat, men då vi flyttat till Linköping så har vi inte haft tillfälle att faktiskt titta in. Vi är ju knappast objektiva i frågan men: WOW! Nu är vi inte inredningsfotografer någon av oss, så bilderna gör inte butiken rättvis. Men har ni vägarna förbi, se till att titta in till Jenny, och följ gärna Boligheter i Värnamo på Instagram. Engagemanget hon har för det hon gör är helt klart svårmatchat!

Boligheter Värnamo
Leksaker Boligheter Värnamo
Inredning Boligheter Värnamo

Idag har vi parkerat intill min mors sommarstuga. Nu ska vi träffa henne ett par dagar, jobba litegrann, äta lite gott och koppla av. Hennes stuga ligger sådär långt ut på landet, att om man går ut på natten är det så tyst att man nästan får ont i huvudet. Med andra ord är det svårt att inte koppla av.

Sedan tror vi att resan bär vidare till Örebro, men det får vi se.

Det blir bättre – Mot nya ljusare tider

Nej, vi har inte slutat åka husbil. Nej, vi har heller inte slutat blogga eller lagt ner bloggen. 2020 har för oss, liksom för de flesta varit ett mycket märkligt år, och vi tror att 2021 lovar ljusare tider. Vi har som tur är lyckats hålla oss friska, men jobbsituationen har framför allt under hösten varit väldigt krävande. Det har gjort att vi inte kommit ut med Pärlans så som vi önskat, och därmed har det heller inte funnits så mycket att skriva om som hör hemma här på bloggen.

Men vänner, det blir bättre! Faktum är att allt blir det, i sinom tid. Vi lyckades nu få ledigt över nyår, och bestämde oss därför för att köra det numera traditionsenliga nyårsfirandet i husbilen (för visst är det väll en tradition om man gör det två år i rad? 😉 ). Det viktiga nu var att faktiskt se till att komma iväg så fort det bara var möjligt. Första natten spenderades därför i skogarna utanför Borensberg med lite fricamping. En ovanligt plan plätt mark mitt ute i skogen fick agera övernattningsplats. Enkelt, smidigt och riktigt mysigt.

ställplats i motala

För själva nyårsfirandet styrde vi vidare mot ställplatsen i södra hamnen i Motala. En ställplats med mycket vackert läge precis vid Vättern, samt frächt servicehus med toalett. Läget precis vid sjön var perfekt för att njuta av fyrverkerierna, vilket Noomie och Lowe tyckte var superhäftigt. Kvällen spenderades annars framför Bingolotto då vi haft (o)turen att vinna nya lotter under uppesittarkvällen i julas. Skämt åsido faktiskt en ganska mysig aktivitet, där alla kunde vara med. I kombination med god mat och en bra flaska vin så har vi svårt att komma på särskilt många bättre sätt att fira in ett nytt år på. Och få nya år har väll varit så välkommna som just 2021! 

Efter att ha tagit en lång och skön sovmorgon på nyårsdagen, lyckades vi med enkelhet konstatera att precis allting är stängt på nyårsdagen. Vi ställde därför siktet söder ut mot Linnéas syster som bor utanför Karlskrona. Dock utan att ha någon form av brådska, utan vi mellanlandade i Korsberga där vi hittade en plats att fricampa nere vid badplatsen. Denna funkade alldelse utmärkt nu under vintertid, men vi betvivlar dock starkt att man kan campa här under sommaren. Detta då badplatsen som sådan är jättefin. Grusvägen ner till badplatsen är också ganska smalt, och det var inte helt utan ansträngning vi lyckades möta en bil som kom i motsatt riktning. 

I Torsås blev det även ett stopp för att handla lite mat samt en tur på Systembolaget. Här blev det en starkt positiv överraskning, då sortimentet av hantverksöl var jättestort. Efter lite samtal med personalen lyckades vi luska ut att det tydligen beror på att just Småland har väldigt mycket småbryggerier, och efterfrågan på hantverksöl är väldigt stort sett till övriga landet. Så väl värt ett stopp för den som gillar bra öl (alla är inte slut än, men de vi testat hitills har alla varit riktigt goda).

rider mot ljusare tider

Väl framme så avnjöt vi en fin middag med SouVide-tillagad kyckling med ris, gräddsås och sotad getost. Lite praktiska bestyr med att tvätta, diska och ladda elektronik har klarades också av. Det finns ju fördelar med att ha släkt och vänner utspridda över landet, då det alltid finns någonstans att göra ett pit-stop för sådana praktiska saker. Resten av kvällen spenderades sedan i soffan med samtal och skratt.

Linnéa tog med barnen och hälsade på systerns hästar, och jag bloggar och förbereder för vidare färd mot Kalmar. Vad vi ska göra i Kalmar har vi ännu inte en aning om…vilket är halva tjusningen med det underbara husbilslivet.

Husbil i Linköping – 10 tips

Husbil i Linköping – 10 tips

”Ser jag röken ifrån Tekniska Verken är jag snart hemma igen…”

Om någon av er har missat det, så älskar vi att resa. Den kanske främsta anledningen till att vi skaffade oss en husbil från början, är just möjligheten att ta oss runt och hitta nya äventyr och nya platser. Men som med så mycket annat, så är det ju lätt att man missar skogen för alla träd. Därför kommer här ett inlägg om vad man kan hitta på om man tar sig runt med husbil i Linköping, vår älskade hemstad sedan drygt 2 år tillbaka.

Sedan vi flyttade hit har vi aldrig känt oss så hemma som vi gör nu. Visst är det märkligt hur två personer i trettioårsåldern (här invänder Linnéa skarpt att hon inte är 30 ännu) kan flytta till en stad där ingen av oss har anknytning, och båda två känna att vi har hittat hem. Anledningen till det är såklart svår att sätta  fingret på, men en del av det är att vi upplever Linköping som en liten storstad, med allt vad det innebär för mentaliteten. Vår uppfattning är att östgötar har en tendens att var väldigt välkomnande, samtidigt som man sköter sitt och inte har tid och energi att lägga på att döma och bekymra sig över vad andra gör.

Utöver de härliga östgötarna, är det också en stad som erbjuder fantastiskt mycket vackert att se på, och mycket roligt att göra. Nedan listar vi några av de sevärdheter man inte bör missa om man tar sig hit. Helt enkelt våra 10 bästa tips för den som åker husbil i Linköping (och såklart även för dig som tar dig genom staden på annat sätt).

1. Linköping Domkyrka

Husbil i Linköping, Linköping Domkyrka

Vi börjar med det mest uppenbara. Linköpings Domkyrka är en av de mäktigaste byggnader vi någonsin sett. ”Ett kyrktorn sträcker sig mot himlen, som en tiggarhand ur slummen. Du ser det från den stora vägen” sjunger Lars Winnerbäck, och det är sannerligen inte svårt att förstå den storslagenhet som inspirerat till dessa textrader. Man känner sig otroligt liten i dess närhet, och man imponeras också av vad vi människor faktiskt kan klara av att skapa. 

Linköping Domkyrka, Sidoport

I över 800 år har denna gigant blickat ut över stadsbilden, och vakat över östgötarna. Den är helt klart värt ett besök om man åker husbil i Linköping, till och med om man bara har möjlighet att se den utifrån. 

Bra information om kyrkan och dess historia hittas här.

För öppettider och aktiviteter, kika här.

2. Gamla Linköping

Gamla Linköping är en enda stor hembygdsgård i närheten av stadsdelen Valla. Gamla Linköping är en samling av mycket gamla hus som flyttats till denna plats, och gemensamt skapar känslan av en genuin gammelsvensk stad. Här hittar du små butiker och caféer lokaliserade i de gamla byggnaderna. Särskilt om sommaren är det ett mycket levande område som är väl värt ett besök. De gamla husen är mycket vackra att se på, och tillsammans med kullerstensgatorna skapar det sannerligen en mycket speciell stämning.

Gamla Linköping

Detta är den givna platsen för fikapausen, oavsett om man har med sitt eget eller om man vill avnjuta en nygräddad våffla i solen. För den historieintresserade finns närmast en obegränsad tillgång på information om gamla tider runtom i den lilla staden. För den som tar sig runt med husbil i Linköping, finns också för våra fordon ändamålsenliga parkeringar precis i närheten.

Våffelstuga, Gamla Linköping

För information om öppettider, aktiviteter med mera, kika här.

3. Lill-Valla Lekpark

Lill-Valla Lekpark Linköping

För barnfamiljen bör detta vara ett självklart inslag på agendan, dessutom bara en liten bit ifrån gamla Linköping. En väldigt fin lekpark i mycket gott skick, indelad i olika områden som passar olika ålderskategorier. Dessutom finns det höns, getter och andra djur som man kan hälsa på. Helt klart värt ett besök när springet i benen blir allt för påtagligt efter en lång dag i husbilen. Parkeringar finns det gott om i närheten, och för den som vill lära sig något på vägen är det även nära till järnvägsmuséet. Alla tågentusiaster, stora som små, får garanterat med sig något härifrån.

Getter i Lill-Valla Lekpark

Precis i anslutning till lekparken, på andra sidan den lilla hembygdsgården där Järnvägsmuséet ligger, finns en bra parkeringsplats. Tar man sig runt med husbil i Linköping, så är det här ett bra ställe om man vill sova över en natt. Området är väldigt lugnt, vilket såklart kräver att vi som övernattar visar lite extra hänsyn till boende runtomkring.

4. Trädgårdsföreningen

Lusthuset i Trädgårdsföreingen, Linköping

I trädgårdsföreningen hittar man, förutom såklart en hel massa blommor (vilket kanske attraherar den ena av oss mer än den andra) massor med roliga aktiviteter. Dels finns det en fin lekpark för de små, men även möjligheter att utöva olika bollspel och stora grönområden. En solig dag är det inga som helst problem att hitta en bra plats att sola på. När det sedan blir långtråkigt (efter cirka 30 sekunder för Martins del) kan man smidigt hitta bra kaffe och fika på ett av de två caféer som finns på området.

Vill man kan man även prova på så kallad ”Parkgolf”. Detta är alltså någon form av hybrid mellan golf och krocket, som spelas på en niohålsbana. Väl värt för den som inte har lust att ligga still i timmar i sträck.

Blomma, Trädgårdsförenigen Linköping

5. Frisbeegolf i Rydsskogen

Rydsskogen, Linköping

Frisbeegolf (eller discgolf, som vi tror är det korrekta namnet) är en ny liten hobby vi hittat. Total kostnad för ett startkit så att man kan komma igång och spela är cirka 170 kronor. Sedan är det bara ut på banan och spela. I Linköping hittar du två olika banor inom cykelavstånd från stadskärnan, varav vi testat en av dem. I Rydsskogen, som då är att betrakta som vår hemmabana, finns 18 hål (eller säger man korgar?) att spela på. Man kan antingen välja att gå alla 18 hål, eller att bara ta de 9 första eller sista.

Discgolf i Rydsskogen, Linköping

Att spela själva banan är gratis, så det är bara att köra på så mycket man vill. Bitvis är den lite utmanande, och det handlar ju om en promenad i terräng. Men både Noomie och Lowe klarar av den alldeles utmärkt (även om Lowe kan behöva lite bärhjälp, men det kan  vara okej om man är knappa året 😉 ). För er som inte provat rekommenderar vi er starkt att testa. För den som tar sig runt med husbil i Linköping eller på andra platser är det en riktig höjdaraktivitet. Detta då utrustningen väger i princip noll, tar väldigt liten plats, och dessutom finns det banor nästan var man en befinner sig.

För att hitta fler banor att spela på brukar vi använda oss av kartan på discgolfbanor.se.

6. Centrum

Linköping har en härligt levande stadskärna, något som nästan börjar bli lite sällsynt. Allt sedan de stora köpcentrumen kom till tycker vi oss se hur fler och fler stadskärnor dör litegran. Linköping är dock som tur är ett av undantaget. Oavsett om man rör sig i centrum på dag- eller kvällstid är här alltid liv och rörelse. Här finns fortfarande en hel del småbutiker som inte tillhör de stora kedjorna.

Centrum, Linköping

Troligen är en del av förklaringen till detta att vi har universitetet, som helt klart sätter sin prägling på staden. Det kan emellanåt visa sig på lite märkliga vis, vilken medelstor svensk stad har till exempel utrymme för tre brädspelsbutiker i city? Hur som helst så finns det något för de flesta, och är väl värt ett besök om man rullar igenom. 

7. Cloetta

Strax utanför Linköping ligger en av Cloettas godisfabriker, såklart med fabriksförsäljning. Tyvärr kan man inte se något av produktionen, vilket vi saknar. Men du kan vara säker på att du går därifrån med kexchoklad och andra onyttigheter så att det sprutar ut genom öronen. Inte en enda gång har barnen protesterat när vi föreslagit en utflykt till Cloetta.

Cloetta fabrikstillverkning

Fabriken ligger i ett litet samhälle en kort bit utanför stan som heter Ljungsbro. Vid fabriksförsäljningen finns gratis parkering som passar alldeles utmärkt även för oss med lite större ekipage. Bästa godistipset är brukarna med andrasortering från Taragona-tillverkningen. Nötter inlindade i choklad. Vi har faktiskt svårt att förstå varför man ska göra saken mer komplicerad än så. Dessutom ligger fabriken bara några minuter ifrån Bergs Slussar (se nedan) som är ett perfekt ställe för övernattning för den som tar sig runt med husbil i Linköping.

Cloetta, duktigt du förtjänar en kexchoklad

För mer information och öppettider för fabriksförsäljningen samt butiken i Gamla Linköping, kika här.

8. Bergs Slussar

Bergs slussar är ett riktigt husbilsmecka. Vill man vara säker på att träffa andra som också far runt med husbil i Linköping, så är det här man lär hitta dem. Bergs slussar är helt enkelt ett slussystem i Göta Kanal. Precis invid slussarna finns en glassbar, så fikamöjligheten är ju uppenbar. Här kan man sedan, åtminstone på sommarhalvåret, se slussandet av båtar på första parkett. Till glassen serveras också en mycket vacker utsikt ut över vattnet. Och skulle det bli långtråkigt kan du alltid ta en tur på minigolfbanan, ett utmärkt tillfälle att bli rejält osams om det som hos oss finns en och annan vinnarskalle i sällskapet.

Bergs Slussar, Linköping

Alldeles intill själva slussarna finns också en stor ställplats som precis genomgått en renovering. Inga bekvämligheter utöver en stor grusplan, men en helt okej plats att övernatta på. Runt Bergs Slussar finns också fina promenadstråk för morgonpromenaden, samt badmöjligheter när värmen blir allt för påtaglig.

Husbil i Linköping, Bergs Slussar

För information om öppettider och aktiviteter i Bergs Slussar, kika in här.

9. Flygvapenmuseum

Linköping har en lång militär historia, framför allt vad gäller flygvapnet. Givetvis är en stor anledning till detta att SAAB har sin flygvapenfabrik här. Linköping Flygvapenmuséum har en stor utställning med flygplan, där man kan läsa sig till en hel del information om de olika planen och deras roll i försvaret. Det finns en biograf där de visar relevanta dokumentärfilmer, samt en övervåning med fullt av aktiviteter för små piloter.

Flygvapenmuséum i Linköping

Men häftigast av allt är kanske flygsimulatorn, där du kan testa på att vara pilot i en JAS 39 Gripen. I ärlighetens namn kanske allra häftigast för den vuxne med barnasinnet kvar. Precis som de flesta muséer så varierade vilka utställningar som visas, vilket gör att återbesök kan göras med jämna mellanrum.

Tidigare fanns också en ställplats utanför Flygvapenmuséum. Denna har dock tyvärr behövt stänga då tidigare gäster inte skött sig. Vi vill även tipsa om att den som besöker flygvapenmuséet tar sig tid att käka lunch i restaurangen. Bästa tipset är att välja en lokalproducerad vildsvinswallenbergare. Riktigt höjdarkäk!

För information om öppettider, föranmälan, utställningar med mera, kika in här.

10. Ljungsbro Aktivitetspark

Ljungsbro aktivitetspark hinderbana

Under våren 2020 färdigställdes denna superhäftiga aktivitetspark. Här hittar man det mesta som barnen gillar, bland annat en stor skateboardpark, ett DJ-bås och en hinderbana. När man sedan lekt i några timmar kan man tända upp grillen på en av grillplatserna. Till och med för våra fyrbenta vänner finns det saker att hitta på, bland annat i form av en agility-bana. Med andra ord finns det något för de flesta, och det är inga som helst problem att spendera en heldag i parken. Särskilt om man som vi har barn som gillar att vara aktiva.

Ljungsbro aktivitetspark

Noomie har dessutom pratat om att hon vill ha en skateboard länge. När vi nu hittat detta ställe kan det ju vara värt att överväga, även om vi föreställer oss att det är många skrubbsår fram tills dess att hon är så duktig att hon kan åka själv. Å andra sidan, det är ju så de lär sig. Kanske skulle även mamma och pappa satsa på att lära sig bräda på äldre dar? Det ser hur som helst riktigt kul ut när man tittar på de som är duktiga.

Avslutningsvis

Vi hoppas såklart att du som läst blivit inspirerad och hittat något nytt roligt utflyktsmål. Linköping är ju en stad som på många sätt ligger väldigt bra till rent geografiskt, men vi vill verkligen uppmana till att inte bara passera. En fantastiskt stad att både besöka och bo i, som är väl värd någon dags turistande. Dessutom enkelt och smidigt att hitta platser att övernatta på för dig som passerar Linköping i husbil.

Saknar du någon information om utflyktsmålen ovan? Eller är du kanske själv östgöte och har tips om var man kan ta sig med husbil i Linköping? Kommentera gärna, så utforskar och kompletterar vi gärna. För tips om övriga platser runt Östergötland, kika gärna på vårt inlägg om Utflyktsvägen.

Hoppas ni alla får en riktig höjdarsemester, och kör försiktigt. Vi ses på vägarna!

Bad och lek i Ulricehamn

Bad och lek i Ulricehamn

Det blev några timmar i bilen genom de småländska skogarna. Träden stod nära vägen, lupinerna sköljde fram och när vi stannade för en nypa luft vibrerade nästan luften i värmen.. Men vilka magiska vägar! 

köra husbil

Det kändes skönt i bilen med AC:n igång och eftersom båda barnen sov var det bara att rulla på! Vi hade sikte på Ulricehamn, och landade där efter några timmar. Vi fick en plats (eller fick o fick, det var en stor Gratis-parkering så det var bara att parkera där man kände att det passade. Dock fanns det några rutor som var lite större än de traditionella, en sån tog vi) precis bredvid toa-huset.

Skulle inte säga servicehus direkt, men en handikapptoa och en vanlig, alltså fick bilens toa vila lite och det är ju en slags service ändå. Men en helt underbar ställplats, helt gratis. Ulricehamn verkar verkligen satsa på husbilsturismen, och vi hittade denna och flera andra ställplatser i kommunen här. 

Martin började direkt med matfixet medans jag och barnen utforskade Lekparken med stor L! En hinderbana, gungor, vatten-sand-lekplats, rutchkanor, en ”snurr-karusell” som Noomie sa.. och en sandstrand! Som ändå var så långt ifrån lekområdet så man inte behöver känna att barnen springer dit okontrollerat. Med andra ord.. helt perfekt! 

 

ställplats ulricehamn 2

Vi tog en kvällspromenad och Noomie fick äntligen cykla lite, och hittade en restaurang precis nere vid vattnet. Tyvärr var det rätt fullt denna fina kväll, men vi fick ändå beställa och fick platser nära vattnet där barnen kunde gå runt lite i gräset bredvid i alla fall. Det blev ingen långkväll direkt men vi fick se solen gå ner över Ulricehamns vatten. Och vad behöver man mer egentligen? Än en solnedgång vid vattnet…

På äventyr i Astrid Lindgrens sagovärld

På äventyr i Astrid Lindgrens sagovärld

UPPDATERING: Senare på morgonen, efter att detta inlägg precis skrivits klart, nås vi av nyheten att Astrid Lindgrens värld tvingas stänga för säsongen. Ett enligt oss mycket tråkigt beslut, och kanske ett fall där reglerna kring smittspridning träffar lite snett. I vårt tycke så har parken lyckats mycket bra med att förhålla sig till den nya smittspridningssituationen. Man sprider ut gästerna, säkerställer rätt typ av köande, handhygien med mera. En särskild tanke går såklart till alla anställda, som gjorde ett fenomenalt jobb när vi var där, men som nu står utan arbete. Vi hoppas att saker och ting ordnar sig för dem alla.

Äventyr i Astrid Lindgrens värld

Efter att ha lyckats få till lite långledigt över helgen bestämde vi oss för att styra Pärlan mot Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Vimmerby ligger knappa timmen ifrån Linköping, så det i sig är ju ingen jätteutflykt som vi hade behövt ha husbil till egentligen. Tydligen så är det absolut smidigaste sättet att ta sig hit via tåg, då tågen stannar precis utanför parken. Vi valde dock att ändå ta Pärlan, dels då vi ska åka vidare idag under dagen, men främst för att en annan familj också vilje följa med. En av Noomies bästa kompisar tog med sig mamma, pappa och lillasyster (som är i samma ålder som Lowe), och sov även över i sin husvagn på campingen bredvid oss.

Karlsson på taket
Hejsan Hoppsan Lillebror

Jag måste säga att Astrid Lindgrens värld imponerar. Att ta ett kliv in i parken är verkligen att ta ett kliv in i alla de sagor Astrid skapat. Jag ska vara ärlig med att jag aldrig var något superfan av sagorna när jag var liten (möjligen undantaget Bröderna Lejonhjärta), men det är ju därför lite häftigt att jag ändå kan dem. Det säger ändå lite om hur denna kvinna lyckats skapa något som verkar ha träffat flera generationer rakt i själen. Bara att gå genom parken blir en upplevelse i sig, då det rätt som det är cyklar förbi en Prussiluska, eller en luffare kommer gåendes spelandes på sitt dragspel.

Det är sannerligen inte svårt att bli medryckt, varken som barn eller som vuxen. De olika showerna håller mycket hög kvalité, och det som imponerar mest är alla barnskådespelare som verkligen är riktiga proffs. Vi skrattade gott när äldsta dottern, helt inne i historien om Pippi och sjörövarna, satt och ropade peppande kommentarer och tips så att Pippi skulle hitta sin pappa. När Pippi efter showen sedan kom och hälsade på alla barnen och sa hej då, var ögonen stora som tefat. Snacka om star strucked! 

Pippi Långstrump
Pippi och sjörövarna

Astrid Lindgrens värld lyckas bra med att hantera en märklig situation

Något som särskilt utmärker Astrid Lindgrens värld är att alla byggnader, lekplatser, kulisser och serviceinrättningar ser ut att vara i mycket gott skick. Inget av det vi tittade på eller använde såg ut att vara slitet. Det är ganska imponerande när man normalt sett hanterar tusentals barnfamiljer varje år. Det märktes dock tydligt att saker och ting var annorlunda i år. Parken hade väldigt få besökare, vilket såklart beror på att de följer de restriktioner de fått. Överallt satt markeringar som angav avstånd för köande, och man såg även till att bara en person i varje familj stod i kön till showerna. Utanför varenda butik och restaurang fanns handsprit utplacerat, och personalen gick konstant runt och desinficerade beröringsytor.

Att hålla avstånd var således inte några som helst problem. Faktum är att det onekligen finns fördelar med att man slipper köa allt för länge, särskilt när dagen på Astrid Lindgrens värld bjuder på 30-gradig värme.

Astrid Lindgrens sagor

Något som det dock finns utrymme att förbättra är möjligheterna att underhålla sig för oss ”vuxna barn” mellan showerna. Ja, ni får tycka att jag är en sopig förälder om ni vill, men den som inte tröttnat på att titta på när två femåringar åkt dragflotte för fyrtiosjunde gången, den ljuger. Framförallt kan jag tycka att det saknas saker att göra tillsammans med barnen. Bortsett från det lilla vattenkriget vi drog igång, så var det ganska få av aktiviteterna där jag kunde göra annat än att titta på. Men men, det viktigaste är såklart att ungarna hade kul, och det hade de definitivt!

Vi kommer med största sannolikhet att återkomma till Astrid Lindgrens värld framöver. Framför allt för att hon skrivit sagor som ungarna kan växa in i. Från Lotta på Bråkmakargatan och Pippi Långstrump, som är väldigt snälla historier, till Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta som är bitvis mer otäcka. Så barnen kommer förmodligen ha utbyte av att åka hit många år.

Inatt sover vi på campingen precis intill Astrid Lindgrens värld (en recension kommer senare på campingen under Campingplatser). Under morgondagen ska vi kika på omgivningarna, och bland annat besöka Katthult och gårdarna där Barnen i Bullerbyn spelades in. Vi tror att resan sedan går vidare mot Ulricehamn, men som vanligt med oss kan det mycket väl ha förändrats fyra gånger innan avfärd faktiskt sker.

Smultronställen längs Utflyktsvägen

Smultronställen längs Utflyktsvägen

Visste ni att det finns en väg som faktiskt heter och är skyltad ”Utflyktsvägen”? Det gjorde i alla fall inte vi…fram tills igår vill säga.

Efter att under gårdagen ha landat på Arkösunds Camping, ville vi såklart även utforska Arkösund. Sagt och gjort så tog vi Pärlan de kanske 5 minuternas körväg ner till den lilla hamnen. Dagen bjöd tyvärr dock inte på så mycket till badväder, vilket rent krasst gjorde att det inte fanns så mycket att göra i Arkösund. Dessutom var det nationaldag, vilket gjorde att den lilla utställningen om djurlivet i skärgården var stängd. Dock tog vi en promenad bland klipporna, och visst är skärgården vacker. Det är svårt att påstå något annat.

Arkösund Skärgård
Arkösund Hamn

När vi tittat oss mätta på skärgårdsvyerna för den här gången, och det i ärlighetens namn började bli rätt kallt, hoppade vi in i Pärlan igen. På vägen till Arkösund hade vi nämligen sett en skylt mot en glassfabrik, och det fick vi ju såklart inte missa. På Sänkdalens Gård producerar man egen glass, som helt ärligt smakade himmelskt. Noomie tyckte chokladglassen var bäst, själv rekommenderar jag starkt jordnötskolan. Den lilla gårdsbutiken består egentligen bara av ett två kvadratmeters rum, där man går in, väljer glass och swishar betalningen. Hur smidigt som helst, och väl värt en liten avstickare.

Sänkdalens Glass

Under glasspausen försökte vi googla lite grann för att se vart vi skulle styra färden härnäst. Valet föll på Oxelösund, vilket inte var så lång väg att köra från där vi var. Vägen dit såg också mysig ut (resan är målet, ni vet 😉 ), med ganska mycket småvägar. Vi ställde GPSen, och vid första vänstersvängen såg vi skylten mot Utflyktsvägen. Självklart var det givet att välja den vägen, och försöka ta reda på vad som avses med den.

Utflyktsvägen – Smultronställen från Bråviken till Stockholms södra skärgård

Ganska snart var det dags att stanna för att göra lunch, och precis där vi stannade såg vi skylten mot ett kafferosteri. Är det något man inte har några vidare diskussioner om, eller kompromissar med i vår familj så är det vikten av bra kaffe. Så när vi slängt i oss maten åkte vi ner till hamnen i Kvarsebo, där vi snabbt hittade Qvarsebo Kaffe. Här tog vi såklart var sin kopp kaffe. Noomie fick en chokladboll och flädersaft, Linnéa åt någon lakritstårta, och jag åt den bästa biskvin jag kan minnas att jag ätit. På riktigt så är Qvarsebo Kaffe värt en egen utflykt, vilket fika! Stället ser inte så mycket ut för världen utifrån, men sannerligen kan skenet bedra.

Färja över Bråviken
Kvarsebo Kaffe, Qvarsebo Kaffe

På Qvarsebo Kaffe hittar vi en broschyr som förklarar vad Utflyktsvägen går ut på. Tydligen har man gjort en gemensam satsning på turismen längs hela vägens sträckning från Bråviken till Stockholms södra skärgård. När vi själva åkte längs vägen kunde vi konstatera att det knappt gick 200 meter mellan varje gårdsbutik, sevärdhet eller annat utflyktsmål. Givet kunde vi inte stanna vid alla, men upplevde det som en väldigt mysig väg att köra, och som gjord för att utforska med husbil. Vidare följde vi Utflyktsvägen mot Oxelösund, med en liten avstickare till Jula i Nyköping för att köpa lite prylar till garaget i husbilen.

Vi stannade för natten på Strandstuvikens Camping (recension kommer under campingplatser), där jag till min egen förvåning upptäckte vid grindarna att jag varit förut. Jag och min fiskekompis Viktor bodde i en av stugorna här när vi deltog i SM-finalen i gäddfiske som gick här det året vi var med. Märkligt att jag hade noll igenkänning förrän vi stod precis vid portarna, men det säger en del om mitt ”fantastiska” lokalsinne. Summa summarum blev detta en dag i fikats tecken. Men å andra sidan, finns det något mer svenskt än just fika, och därmed en bättre aktivitet den 6e juni? 

Pärlan Husbil Burstner Lyseo
Varning för…struts?!

Varning för…struts?!

Efter att ha gått igenom en mycket speciell vår där man kanske helst velat göra som en struts och sticka huvudet i sanden (eller hur var det nu, gör de verkligen det?). Men nu är det i alla fall äntligen dags att komma ut på vägarna med Pärlan igen. Hela familjen har såklart längtat något otroligt, då det här med att sitta still på samma ställe under längre perioder inte är grejen för någon av oss. Vi satte oss därför i bilen och ställde siktet på Arkösund, av den enkla anledning att där har vi aldrig varit. Ett klassiskt Husbilsbus med andra ord. På vägen mot Arkösund så ser vi en stor skylt längs vägen med reklam för Vikbolandsstruts, den lokala strutsfarmen. Efter cirka 2,4 sekunders övervägande var saken klar, klart vi ska åka dit!

Sagt och gjort, och vi börjar följa skyltarna mot farmen. Det blev en klassisk ”en liten väg, som blir en mindre väg, som blir en ännu mindre väg”, men det var hela tiden bra skyltat. Tillslut når vi den lilla grusvägen in på gården, och skrattar till när vi ser ”varning för struts”-skylten. Något hundratal meter senare ser vi den första fågeln, och ett ”wooooooooow” drar genom hela bilen. Säga vad man vill, men det är sannerligen mäktiga djur vi pratar om. Den första strutsen vi möter på, som vi tror är en hane (eller heter det tupp?) är helt enkelt brutalt stor. De kan bli tre meter höga och väga en bit över 150 kilo. Den här va såklart knappas så stor, men jag kan lova att det kändes så. Till och med jag kände mig rätt liten.

Runtomkring på gården finns också massa aktiviteter som passar en barnfamilj utmärkt. Där finns en lite lekpark med gungor, sandlåda, gungbräda, och till Noomies stora glädje en studsmatta. Det finns också andra smådjur, bland annat kaniner och höns, att titta på. För oss vuxna var det kanske än mer intressant att titta i gårdsbutiken. Här fanns allt från prydnadssaker till kött- och charkprodukter till försäljning. När vi kom till gården var vi allihop rätt hungriga (och den här knäppa familjen är INTE roliga att ha och göra med när vi inte får mat), men det var ju lätt löst med en strutskorv i det lilla fiket.

Höns på Vikebolanets Strutsfarm

Sticka huvudet i sanden som en struts…really?

Summerat så blev detta en superrolig utflykt, där vi dels lärde oss en massa om denna fågel, men framför allt fick se dessa mäktiga djur på nära håll. Vi har sett dem tidigare när vi varit på djurparker, men aldrig kommit dem såhär nära. Vi pratar alltså om ett djur som kan bli 3 meter långt, kan springa i 80 kilometer i timmen, och aldrig någonsin stoppar huvudet i sanden. Däremot stod vi och undrade varför de stod och pickade på marken och på betongfundamenten. Tydligen beror det på att de måste ha småsten i magen för att kunna smälta maten. Vilka märkliga djur!

På kvällen landade vi på Arkösunds Camping (kommer en recension under campingplatser av stället senare), och vi var alla rätt så trötta. Men självklart så avslutade vi dagen med att tillaga en strutsstek med ugnsstekt potatis och café de Paris-sås. Resultatet blev kanon, en av de bästa husbilsmiddagarna hittils. Både jag och Linnéa tyckte att köttet påminner mer om nötkött än om fågel, och smaken var verkligen super. Det kommer helt klart bli mer av denna pippi på menyn framöver. 😉 

Vikbolandsstruts, gårdsbutik
Struts, sås och potatis
Att tänka om, och kanske ännu mer rätt

Att tänka om, och kanske ännu mer rätt

Ibland blir saker inte alls som man tänkt sig. Just i våra lite stormiga liv, så är det till och med så att det till och med ganska sällan blir precis som det var planerat från början. Ni som följer bloggen vet ju att vi ända sedan förra sommaren planerat för vår första långresa med husbilen till sommaren. Målet var Frankrike, med Disneyland i Paris som huvudmål, och bland annat en och annan flaska Champange inhandlad i Champange som avstickare.

Föga kunde vi ju då ana att större delen av Europa skulle gå i lockdown, gränser stängas, resor utomlands avrådas från UD och så vidare. När den här typen av förutsättningar förändras, så finns det egentligen två alternativ.

Antingen går man ner sig fullständigt, blir bitter över att det inte blev som det var tänkt, och det hela blir rejält tungt att bära.

Eller…så tänker man om. Planerar om. Drömmer om, om man så vill. Vi har därför bestämt oss för att den långa, sammanhängade semestern får vänta till februari istället. Självklart kommer det att bli småtripper inom landet i sommar, var beror på hur situationen utvecklar sig. Men långsemestern får vänta. 

Frankrike i februari känns väll dock lite sådär. Ska vi åka vinterhalvåret vill vi nog ha sol och värme. Vi vet ju att många övervintrar i Spanien, och även Portugal lockar mer och mer efter att ha läst mycket av boihusbil. Även Kroatien pratar ju många om att det ska vara väldigt fint, men hur är det på vintern? Det här kan onekligen bli ett fantastiskt äventyr, även om det inte blev som det var tänkt från början. Kanske kan det till och med bli bättre?

Helt klart har vi en del research att göra innan vi tar några beslut, och såklart måste vi följa utvecklingen kring reserekommendationer och så vidare. Men en sak är säker, efter helgens lilla premiärtur är längtan ut på vägarna och efter nya äventyr stor. Nu handlar det bara om att hitta äventyren i närområdet ett tag, för de finns även där!