”Ser jag röken ifrån Tekniska Verken är jag snart hemma igen…”

Om någon av er har missat det, så älskar vi att resa. Den kanske främsta anledningen till att vi skaffade oss en husbil från början, är just möjligheten att ta oss runt och hitta nya äventyr och nya platser. Men som med så mycket annat, så är det ju lätt att man missar skogen för alla träd. Därför kommer här ett inlägg om vad man kan hitta på om man tar sig runt med husbil i Linköping, vår älskade hemstad sedan drygt 2 år tillbaka.

Sedan vi flyttade hit har vi aldrig känt oss så hemma som vi gör nu. Visst är det märkligt hur två personer i trettioårsåldern (här invänder Linnéa skarpt att hon inte är 30 ännu) kan flytta till en stad där ingen av oss har anknytning, och båda två känna att vi har hittat hem. Anledningen till det är såklart svår att sätta  fingret på, men en del av det är att vi upplever Linköping som en liten storstad, med allt vad det innebär för mentaliteten. Vår uppfattning är att östgötar har en tendens att var väldigt välkomnande, samtidigt som man sköter sitt och inte har tid och energi att lägga på att döma och bekymra sig över vad andra gör.

Utöver de härliga östgötarna, är det också en stad som erbjuder fantastiskt mycket vackert att se på, och mycket roligt att göra. Nedan listar vi några av de sevärdheter man inte bör missa om man tar sig hit. Helt enkelt våra 10 bästa tips för den som åker husbil i Linköping (och såklart även för dig som tar dig genom staden på annat sätt).

1. Linköping Domkyrka

Husbil i Linköping, Linköping Domkyrka

Vi börjar med det mest uppenbara. Linköpings Domkyrka är en av de mäktigaste byggnader vi någonsin sett. ”Ett kyrktorn sträcker sig mot himlen, som en tiggarhand ur slummen. Du ser det från den stora vägen” sjunger Lars Winnerbäck, och det är sannerligen inte svårt att förstå den storslagenhet som inspirerat till dessa textrader. Man känner sig otroligt liten i dess närhet, och man imponeras också av vad vi människor faktiskt kan klara av att skapa. 

Linköping Domkyrka, Sidoport

I över 800 år har denna gigant blickat ut över stadsbilden, och vakat över östgötarna. Den är helt klart värt ett besök om man åker husbil i Linköping, till och med om man bara har möjlighet att se den utifrån. 

Bra information om kyrkan och dess historia hittas här.

För öppettider och aktiviteter, kika här.

2. Gamla Linköping

Gamla Linköping är en enda stor hembygdsgård i närheten av stadsdelen Valla. Gamla Linköping är en samling av mycket gamla hus som flyttats till denna plats, och gemensamt skapar känslan av en genuin gammelsvensk stad. Här hittar du små butiker och caféer lokaliserade i de gamla byggnaderna. Särskilt om sommaren är det ett mycket levande område som är väl värt ett besök. De gamla husen är mycket vackra att se på, och tillsammans med kullerstensgatorna skapar det sannerligen en mycket speciell stämning.

Gamla Linköping

Detta är den givna platsen för fikapausen, oavsett om man har med sitt eget eller om man vill avnjuta en nygräddad våffla i solen. För den historieintresserade finns närmast en obegränsad tillgång på information om gamla tider runtom i den lilla staden. För den som tar sig runt med husbil i Linköping, finns också för våra fordon ändamålsenliga parkeringar precis i närheten.

Våffelstuga, Gamla Linköping

För information om öppettider, aktiviteter med mera, kika här.

3. Lill-Valla Lekpark

Lill-Valla Lekpark Linköping

För barnfamiljen bör detta vara ett självklart inslag på agendan, dessutom bara en liten bit ifrån gamla Linköping. En väldigt fin lekpark i mycket gott skick, indelad i olika områden som passar olika ålderskategorier. Dessutom finns det höns, getter och andra djur som man kan hälsa på. Helt klart värt ett besök när springet i benen blir allt för påtagligt efter en lång dag i husbilen. Parkeringar finns det gott om i närheten, och för den som vill lära sig något på vägen är det även nära till järnvägsmuséet. Alla tågentusiaster, stora som små, får garanterat med sig något härifrån.

Getter i Lill-Valla Lekpark

Precis i anslutning till lekparken, på andra sidan den lilla hembygdsgården där Järnvägsmuséet ligger, finns en bra parkeringsplats. Tar man sig runt med husbil i Linköping, så är det här ett bra ställe om man vill sova över en natt. Området är väldigt lugnt, vilket såklart kräver att vi som övernattar visar lite extra hänsyn till boende runtomkring.

4. Trädgårdsföreningen

Lusthuset i Trädgårdsföreingen, Linköping

I trädgårdsföreningen hittar man, förutom såklart en hel massa blommor (vilket kanske attraherar den ena av oss mer än den andra) massor med roliga aktiviteter. Dels finns det en fin lekpark för de små, men även möjligheter att utöva olika bollspel och stora grönområden. En solig dag är det inga som helst problem att hitta en bra plats att sola på. När det sedan blir långtråkigt (efter cirka 30 sekunder för Martins del) kan man smidigt hitta bra kaffe och fika på ett av de två caféer som finns på området.

Vill man kan man även prova på så kallad ”Parkgolf”. Detta är alltså någon form av hybrid mellan golf och krocket, som spelas på en niohålsbana. Väl värt för den som inte har lust att ligga still i timmar i sträck.

Blomma, Trädgårdsförenigen Linköping

5. Frisbeegolf i Rydsskogen

Rydsskogen, Linköping

Frisbeegolf (eller discgolf, som vi tror är det korrekta namnet) är en ny liten hobby vi hittat. Total kostnad för ett startkit så att man kan komma igång och spela är cirka 170 kronor. Sedan är det bara ut på banan och spela. I Linköping hittar du två olika banor inom cykelavstånd från stadskärnan, varav vi testat en av dem. I Rydsskogen, som då är att betrakta som vår hemmabana, finns 18 hål (eller säger man korgar?) att spela på. Man kan antingen välja att gå alla 18 hål, eller att bara ta de 9 första eller sista.

Discgolf i Rydsskogen, Linköping

Att spela själva banan är gratis, så det är bara att köra på så mycket man vill. Bitvis är den lite utmanande, och det handlar ju om en promenad i terräng. Men både Noomie och Lowe klarar av den alldeles utmärkt (även om Lowe kan behöva lite bärhjälp, men det kan  vara okej om man är knappa året 😉 ). För er som inte provat rekommenderar vi er starkt att testa. För den som tar sig runt med husbil i Linköping eller på andra platser är det en riktig höjdaraktivitet. Detta då utrustningen väger i princip noll, tar väldigt liten plats, och dessutom finns det banor nästan var man en befinner sig.

För att hitta fler banor att spela på brukar vi använda oss av kartan på discgolfbanor.se.

6. Centrum

Linköping har en härligt levande stadskärna, något som nästan börjar bli lite sällsynt. Allt sedan de stora köpcentrumen kom till tycker vi oss se hur fler och fler stadskärnor dör litegran. Linköping är dock som tur är ett av undantaget. Oavsett om man rör sig i centrum på dag- eller kvällstid är här alltid liv och rörelse. Här finns fortfarande en hel del småbutiker som inte tillhör de stora kedjorna.

Centrum, Linköping

Troligen är en del av förklaringen till detta att vi har universitetet, som helt klart sätter sin prägling på staden. Det kan emellanåt visa sig på lite märkliga vis, vilken medelstor svensk stad har till exempel utrymme för tre brädspelsbutiker i city? Hur som helst så finns det något för de flesta, och är väl värt ett besök om man rullar igenom. 

7. Cloetta

Strax utanför Linköping ligger en av Cloettas godisfabriker, såklart med fabriksförsäljning. Tyvärr kan man inte se något av produktionen, vilket vi saknar. Men du kan vara säker på att du går därifrån med kexchoklad och andra onyttigheter så att det sprutar ut genom öronen. Inte en enda gång har barnen protesterat när vi föreslagit en utflykt till Cloetta.

Cloetta fabrikstillverkning

Fabriken ligger i ett litet samhälle en kort bit utanför stan som heter Ljungsbro. Vid fabriksförsäljningen finns gratis parkering som passar alldeles utmärkt även för oss med lite större ekipage. Bästa godistipset är brukarna med andrasortering från Taragona-tillverkningen. Nötter inlindade i choklad. Vi har faktiskt svårt att förstå varför man ska göra saken mer komplicerad än så. Dessutom ligger fabriken bara några minuter ifrån Bergs Slussar (se nedan) som är ett perfekt ställe för övernattning för den som tar sig runt med husbil i Linköping.

Cloetta, duktigt du förtjänar en kexchoklad

För mer information och öppettider för fabriksförsäljningen samt butiken i Gamla Linköping, kika här.

8. Bergs Slussar

Bergs slussar är ett riktigt husbilsmecka. Vill man vara säker på att träffa andra som också far runt med husbil i Linköping, så är det här man lär hitta dem. Bergs slussar är helt enkelt ett slussystem i Göta Kanal. Precis invid slussarna finns en glassbar, så fikamöjligheten är ju uppenbar. Här kan man sedan, åtminstone på sommarhalvåret, se slussandet av båtar på första parkett. Till glassen serveras också en mycket vacker utsikt ut över vattnet. Och skulle det bli långtråkigt kan du alltid ta en tur på minigolfbanan, ett utmärkt tillfälle att bli rejält osams om det som hos oss finns en och annan vinnarskalle i sällskapet.

Bergs Slussar, Linköping

Alldeles intill själva slussarna finns också en stor ställplats som precis genomgått en renovering. Inga bekvämligheter utöver en stor grusplan, men en helt okej plats att övernatta på. Runt Bergs Slussar finns också fina promenadstråk för morgonpromenaden, samt badmöjligheter när värmen blir allt för påtaglig.

Husbil i Linköping, Bergs Slussar

För information om öppettider och aktiviteter i Bergs Slussar, kika in här.

9. Flygvapenmuseum

Linköping har en lång militär historia, framför allt vad gäller flygvapnet. Givetvis är en stor anledning till detta att SAAB har sin flygvapenfabrik här. Linköping Flygvapenmuséum har en stor utställning med flygplan, där man kan läsa sig till en hel del information om de olika planen och deras roll i försvaret. Det finns en biograf där de visar relevanta dokumentärfilmer, samt en övervåning med fullt av aktiviteter för små piloter.

Flygvapenmuséum i Linköping

Men häftigast av allt är kanske flygsimulatorn, där du kan testa på att vara pilot i en JAS 39 Gripen. I ärlighetens namn kanske allra häftigast för den vuxne med barnasinnet kvar. Precis som de flesta muséer så varierade vilka utställningar som visas, vilket gör att återbesök kan göras med jämna mellanrum.

Tidigare fanns också en ställplats utanför Flygvapenmuséum. Denna har dock tyvärr behövt stänga då tidigare gäster inte skött sig. Vi vill även tipsa om att den som besöker flygvapenmuséet tar sig tid att käka lunch i restaurangen. Bästa tipset är att välja en lokalproducerad vildsvinswallenbergare. Riktigt höjdarkäk!

För information om öppettider, föranmälan, utställningar med mera, kika in här.

10. Ljungsbro Aktivitetspark

Ljungsbro aktivitetspark hinderbana

Under våren 2020 färdigställdes denna superhäftiga aktivitetspark. Här hittar man det mesta som barnen gillar, bland annat en stor skateboardpark, ett DJ-bås och en hinderbana. När man sedan lekt i några timmar kan man tända upp grillen på en av grillplatserna. Till och med för våra fyrbenta vänner finns det saker att hitta på, bland annat i form av en agility-bana. Med andra ord finns det något för de flesta, och det är inga som helst problem att spendera en heldag i parken. Särskilt om man som vi har barn som gillar att vara aktiva.

Ljungsbro aktivitetspark

Noomie har dessutom pratat om att hon vill ha en skateboard länge. När vi nu hittat detta ställe kan det ju vara värt att överväga, även om vi föreställer oss att det är många skrubbsår fram tills dess att hon är så duktig att hon kan åka själv. Å andra sidan, det är ju så de lär sig. Kanske skulle även mamma och pappa satsa på att lära sig bräda på äldre dar? Det ser hur som helst riktigt kul ut när man tittar på de som är duktiga.

Avslutningsvis

Vi hoppas såklart att du som läst blivit inspirerad och hittat något nytt roligt utflyktsmål. Linköping är ju en stad som på många sätt ligger väldigt bra till rent geografiskt, men vi vill verkligen uppmana till att inte bara passera. En fantastiskt stad att både besöka och bo i, som är väl värd någon dags turistande. Dessutom enkelt och smidigt att hitta platser att övernatta på för dig som passerar Linköping i husbil.

Saknar du någon information om utflyktsmålen ovan? Eller är du kanske själv östgöte och har tips om var man kan ta sig med husbil i Linköping? Kommentera gärna, så utforskar och kompletterar vi gärna. För tips om övriga platser runt Östergötland, kika gärna på vårt inlägg om Utflyktsvägen.

Hoppas ni alla får en riktig höjdarsemester, och kör försiktigt. Vi ses på vägarna!