UPPDATERING: Senare på morgonen, efter att detta inlägg precis skrivits klart, nås vi av nyheten att Astrid Lindgrens värld tvingas stänga för säsongen. Ett enligt oss mycket tråkigt beslut, och kanske ett fall där reglerna kring smittspridning träffar lite snett. I vårt tycke så har parken lyckats mycket bra med att förhålla sig till den nya smittspridningssituationen. Man sprider ut gästerna, säkerställer rätt typ av köande, handhygien med mera. En särskild tanke går såklart till alla anställda, som gjorde ett fenomenalt jobb när vi var där, men som nu står utan arbete. Vi hoppas att saker och ting ordnar sig för dem alla.

Äventyr i Astrid Lindgrens värld

Efter att ha lyckats få till lite långledigt över helgen bestämde vi oss för att styra Pärlan mot Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Vimmerby ligger knappa timmen ifrån Linköping, så det i sig är ju ingen jätteutflykt som vi hade behövt ha husbil till egentligen. Tydligen så är det absolut smidigaste sättet att ta sig hit via tåg, då tågen stannar precis utanför parken. Vi valde dock att ändå ta Pärlan, dels då vi ska åka vidare idag under dagen, men främst för att en annan familj också vilje följa med. En av Noomies bästa kompisar tog med sig mamma, pappa och lillasyster (som är i samma ålder som Lowe), och sov även över i sin husvagn på campingen bredvid oss.

Karlsson på taket
Hejsan Hoppsan Lillebror

Jag måste säga att Astrid Lindgrens värld imponerar. Att ta ett kliv in i parken är verkligen att ta ett kliv in i alla de sagor Astrid skapat. Jag ska vara ärlig med att jag aldrig var något superfan av sagorna när jag var liten (möjligen undantaget Bröderna Lejonhjärta), men det är ju därför lite häftigt att jag ändå kan dem. Det säger ändå lite om hur denna kvinna lyckats skapa något som verkar ha träffat flera generationer rakt i själen. Bara att gå genom parken blir en upplevelse i sig, då det rätt som det är cyklar förbi en Prussiluska, eller en luffare kommer gåendes spelandes på sitt dragspel.

Det är sannerligen inte svårt att bli medryckt, varken som barn eller som vuxen. De olika showerna håller mycket hög kvalité, och det som imponerar mest är alla barnskådespelare som verkligen är riktiga proffs. Vi skrattade gott när äldsta dottern, helt inne i historien om Pippi och sjörövarna, satt och ropade peppande kommentarer och tips så att Pippi skulle hitta sin pappa. När Pippi efter showen sedan kom och hälsade på alla barnen och sa hej då, var ögonen stora som tefat. Snacka om star strucked! 

Pippi Långstrump
Pippi och sjörövarna

Astrid Lindgrens värld lyckas bra med att hantera en märklig situation

Något som särskilt utmärker Astrid Lindgrens värld är att alla byggnader, lekplatser, kulisser och serviceinrättningar ser ut att vara i mycket gott skick. Inget av det vi tittade på eller använde såg ut att vara slitet. Det är ganska imponerande när man normalt sett hanterar tusentals barnfamiljer varje år. Det märktes dock tydligt att saker och ting var annorlunda i år. Parken hade väldigt få besökare, vilket såklart beror på att de följer de restriktioner de fått. Överallt satt markeringar som angav avstånd för köande, och man såg även till att bara en person i varje familj stod i kön till showerna. Utanför varenda butik och restaurang fanns handsprit utplacerat, och personalen gick konstant runt och desinficerade beröringsytor.

Att hålla avstånd var således inte några som helst problem. Faktum är att det onekligen finns fördelar med att man slipper köa allt för länge, särskilt när dagen på Astrid Lindgrens värld bjuder på 30-gradig värme.

Astrid Lindgrens sagor

Något som det dock finns utrymme att förbättra är möjligheterna att underhålla sig för oss ”vuxna barn” mellan showerna. Ja, ni får tycka att jag är en sopig förälder om ni vill, men den som inte tröttnat på att titta på när två femåringar åkt dragflotte för fyrtiosjunde gången, den ljuger. Framförallt kan jag tycka att det saknas saker att göra tillsammans med barnen. Bortsett från det lilla vattenkriget vi drog igång, så var det ganska få av aktiviteterna där jag kunde göra annat än att titta på. Men men, det viktigaste är såklart att ungarna hade kul, och det hade de definitivt!

Vi kommer med största sannolikhet att återkomma till Astrid Lindgrens värld framöver. Framför allt för att hon skrivit sagor som ungarna kan växa in i. Från Lotta på Bråkmakargatan och Pippi Långstrump, som är väldigt snälla historier, till Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta som är bitvis mer otäcka. Så barnen kommer förmodligen ha utbyte av att åka hit många år.

Inatt sover vi på campingen precis intill Astrid Lindgrens värld (en recension kommer senare på campingen under Campingplatser). Under morgondagen ska vi kika på omgivningarna, och bland annat besöka Katthult och gårdarna där Barnen i Bullerbyn spelades in. Vi tror att resan sedan går vidare mot Ulricehamn, men som vanligt med oss kan det mycket väl ha förändrats fyra gånger innan avfärd faktiskt sker.