När jag påbörjade det här inlägget hade jag lite svårt att välja titel till en början. Hade lite olika tankar såsom ”Hur man gör två katastrofaffärer och räddar upp det med en tredje”. Alternativt ”Kastad åt vargarna – En historia om luriga husbilssäljare och en vettig” eller ”Hur vi blev blåsta men fann en ny passion”. Hur som helst så får jag för mig att det är en relativt unik historia. Att en familj med två små barn och föräldrar i trettioårsåldern som aldrig ägt så mycket som ett tält tidigare, gör 3 husbilsköp inom loppet av sex månader. Men det hände oss, och jag vill tro att det är en historia värd att berätta.

Det hela började med att jag fick ett nytt jobb i Linköping under sommaren 2018. 2019 sålde vi vårt dåvarande boende. Det visade sig att vi gjort en bra första bostadsaffär då vi fick bra betalt för huset. Flytten gick för familjen upp till Linköping, och vi började ganska så omgående prata om det där vi pratat om innan. Det vi varken haft pengar eller tid till att göra (med alla de bestyr och utgifter som ett husägande innebär). Nu bodde vi istället i en förhållandevis billig hyresrätt, och vi bestämde oss därför för att förverkliga drömmen: Bli husbilsägare!

Dags för planering och research

Sagt och gjort! Vi började att leta bil, först på nätet och sedan genom besök på olika husbilsfirmor. Eftersom det var vårt första köp hade vi några krav, ungefär som följer:

1. Eftersom att vi inte kan någonting om husbilar, vill vi göra vårt husbilsköp av en större handlare och inte privat även om det blir lite dyrare. Vi vill ju inte riskera att bli lurade!

2. Husbilen ska inte vara allt för dyr, eftersom vi inte vet om vi tycker om husbilslivet ännu. Begagnat var därför en självklarhet.

3. Bilen ska vara en halvintegrerad med sovalkov, och väga mindre än 3,5 ton (för att vi skulle få köra den med våra b-körkort).

Såhär i efterhand är det ju rejält roligt att läsa. Tänka sig så fel man kan ha, på samtliga punkter!

Eftersom vi var helt nya i branchen, och inte heller visste riktigt vad det var vi faktiskt sökte, så bestämde vi oss för att helt enkelt åka till en handlare i närheten och titta. Valet föll på Blå Kusten Fritidscenter (nu Fritidsfordon Öst) i närliggande Norrköping. Detta mest för att de råkade ha öppet när vi hade möjlighet att åka. Sagt och gjort, in med barnet i bilen (och med en andra unge i magen, i högsta grad påväg) och iväg. Mer eller mindre så fort vi kommer innanför dörrarna så får vi prata med en säljare (som senare visades sig vara någon typ av chef/ägare). Vi pratar en stund och förklarar läget, att vi vill på husbilssemester i sommar men att vi inte vet riktigt vad vi söker mer än ett ungefärligt prisläge.

Från avlägsen dröm till action

Säljaren ger ett väldigt proffsigt och vänligt intryck, och visar oss runt bland de begagnade bilarna. Han pratar också väldigt inspirerat, och ger oss en fin bild av vad husbilslivet kan innebära. Vi hittar tillslut en bil som känns intressant, får en offert med oss hem och tackar så mycket för besöket. Noomie, som för första gången fick provsitta i en husbilstaksäng/alkov (numera refererad till av vederbörande som ”mitt tak”) var helt i extas. Vi åker hem och funderar på saken, då ett husbilsköp är en rätt så stor affär som ska göras. Det vi också kan konstatera är att något sådant som en ”billig husbil” knappast existerar på marknaden, så länge man inte vill ha ett lik med stort renoveringsbehov.

Vi tar också chansen att åka och titta hos Bossings i Linköping för att ha alternativ att jämföra med. Vi kan säga att skillnaden i kundbemötande var astronomisk. Hos Bossings möter vi en säljare som, så fort han hör ordet ”begagnad”, tappar allt intresse för oss som kunder. Lite halvnonchalant säger han att ”allt begagnat står på gården. Ni kan ju titta och hittar ni något får ni väll säga till”. Efter detta va saken avgjord, med den inställningen gör vi inga affärer varken nu eller i framtiden med detta företag. Märkligt nog verkar denna lite märkliga inställning återfinnas hos fler handlare i branschen, vilket vi kommer att återkomma till.

 

Saken var nu avgjord, vi skulle göra vårt första husbilsköp hos Blå Kusten. Det hela kändes kanon, en bra, hyffsat prisvärd bil utan extra lyx men perfekt för att prova på. Men så lätt skulle det visa sig att det inte va…

Historien fortsätter i del 2…