Efter att ha duschat, diskat och laddat powerbanks på Lagunens Camping i Strömstad, tog vi den korta resan till Mekonomen i Strömstad, då husbilen börjat bete sig lite lustigt. Vid körning har den röda motorlampan börjat lysa vid vissa tillfällen när jag motorbromsat och bilen har gått ner i effekt och blivit ”slö”. När jag gasat till så slocknar lampan och bilen beter sig normalt igen. Pratade med en supertrevlig kille (har tyvärr glömt hans namn) som följde med ut och tittade och lyssnade på bilen. Han trodde som tur va att det inte var något som behöver akut åtgärdas, utan vi tar det när vi kommer hem från semestern.

En lättnadens suck, och sedan styrde vi skeppet mot Fjällbacka. Fjällbacka, som för mig enbart är känt för Camilla Läckbergs samling fiktiva mord, blev en väldigt positiv överraskning, och vi fick en riktig höjdarutflykt. Till att börja med så gav vi oss in med husbilen in i själva stan. Detta var en dåres drag, och ingenting vi rekommenderar. Gatorna är sådär smala och backiga som man bara älskar…när man går. När man kör husbil är det…not so nice. Men det löste sig fint, och vi lyckades krångla oss tillbaka till den stora parkeringen som ligger precis vid foten av kyrkan på berget.

 

Fjällbacka kyrka

Efter detta lilla…äventyr i sig… så gav vi oss ner mot hamnen. Ett fantastiskt vackert litet fiskeläge uppenbarade sig, och det var fullt liv med turister, glassbarer, båtar och lokalbefolkning. Överlag en härlig puls, med med ett inneboende lugn på något sätt. Första målet blev att klättra upp på ett av bergen genom den superhäftiga Kungsklyftan.

Kungsklyftan är en klippformation som för tankarna till Helvetesgapet från Ronja Rövardotter (Linnéa hävdar dock bestämt att det FAKTISKA helvetesgapet ligger uppe i hennes hemtrakter kring Höga Kusten). Några scener i filmen om Ronja ska också ha spelats in i Fjällbacka, dock oklart vilka såhär långt.

Vandringen upp genom Kungsklyftan var häftig i sig, då det är mäktiga klippformationer. För att klara av vandringen bör man ha ganska god rörlighet, även om ingen monsterfysik krävs. Noomie fixade det utan problem, och jag löste det utan problem med Lowe i bärsjal på magen. Och ni må tro att det var spännande, om man frågar LillRonja. En helt sagolik utsikt väntade också när vi väl nått toppen av berget.

 

Utsikt över Fjällbacka
Utsikt över Fjällbacka
Kungsklyftan Fjällbacka

Efter avslutad praktik som bergsgetter, var det dags att fylla på energiförråden. När man har klättrat i berg behöver man snabb energi, eller hur?

Därför blev nästa stopp ”Ackes” nere i Fjällbacka hamn, och jag och Noomie sänkte var sin megaglass. Noomie tog en ”Kids Star”, där själva höjdpunkten var det tillhörande kinderägget, och jag tog en ”American Milkshake”. Ni vet känslan när man äter något som är så gott att man blir lite tårögd….exakt den känslan var det! Rekommenderar särskilt en kula cocos-glass och en kula hasselnöt/nougat. Dra mig baklänges! Så kommer ni till Fjällbacka, vägra lämna utan en Ackes-glass! (Och nej, vi är inte sponsrade, men vi gillar bra glass 😉 )

 

Fjällbacka som ett vykort
Glass i Fjällbacka

Som avslutning på utflykten tänkte vi ta en snabbkik inne i kyrkan uppe på kullen, som är det första man möts av när man kör in i Fjällbacka. Utifrån är kyrkan väldigt vacker, så vi tänkte att den säkert är häftig på insidan också.

Självklart möts vi då av det uppenbara ”Öppet alla dagar utom torsdag”-lappen på dörren, och givetvis är det ju torsdag när vi är där. Så det får helt enkelt bli en annan gång.

Jag tror med största sannolikhet att vi kommer att återvända till Fjällbacka. Det känns som att vi bara hann upptäcka en bråkdel av det som det lilla fiskeläget har att erbjuda. Vad sägs om VM i makrillmete, eller att tar reda på vad Ingrid Bergman höll så kärt i Fjällbacka? Till nästa gång har jag i alla fall lovat mig själv att jag ska ha läst minst en Läckberg-bok, mest för igenkänningsfaktorn. Om jag inte minns fel så var det del 8 som utspelar sig i Kungsklyftan…men det kanske är dumt att börja med del 8.

Kungsklyftan Fjällbacka
Kungsklyftan Fjällbacka